Bouwrecht

In het bouwrecht staan de duidelijke kaders waaraan bouwprocessen dienen te voldoen. Het bouwen en verbouwen door opdrachtgevers en bouwbedrijven dienen aan deze wet- en regelgeving te voldoen. Het bouwrecht kent eigenlijk twee delen, zo is er het publiekrecht en het privaatrecht. Het privaatrechtelijke gedeelte zijn de afspraken tussen de opdrachtgever, uitvoerder van de bouwwerkzaamheden en bijvoorbeeld een architectenbureau. Het publiekrecht heeft te maken met voorwaarden die bijvoorbeeld door de gemeente worden gesteld als er een bouwproject wordt gestart.

Bouwrecht in praktijk

Als je in Nederland een bedrijfspand of woonhuis wilt bouwen gelden er strikte regels. De wet- en regelgeving heeft als grootste doel dat er niet zomaar overal gebouwd kan worden en de constructies voldoen aan de huidige veiligheidseisen. De bouwprocessen dienen dan ook volgens de richtlijn uitgevoerd te worden. In de praktijk zal dat betekenen dat u aan een hoop zaken dient te voldoen alvorens u kunt gaan bouwen. Het inschakelen van een bouwrecht advocaat kan dan ook zeer verstandig zijn om het proces te vergemakkelijken. U kunt wel nagaan dat deze processen aardig wat tijd in beslag nemen. Met het juiste advies voorkomt u tijdverlies en kunt u direct het bouwproces beginnen.

Onderdelen van het bouwrecht

Het bouwrecht kent een hoop zaken waaraan voldaan dient te worden. Zo krijgt u onder andere te maken met een bestemmingsplan, het bouwbesluit, bouwverordening, bouwvoorschrift en het aannemingsrecht. Wordt uw aanvraag afgewezen of krijgt u te maken met een geschil? Laat u dan adviseren door een advocaat bouwrecht met kennis van zaken. Zo bent u verzekerd van de best mogelijke vertegenwoordiging.

Geschil binnen het bouwrecht

Er zijn legio situaties waarin een conflict kan ontstaan. De belangen zijn vaak erg groot, waardoor partijen al snel tegenover elkaar kunnen staan. Denk bijvoorbeeld aan een gemeente die een bestemmingsplan wijzigt of afwijst of een aannemer die zijn werkzaamheden niet volgens afspraak uitvoert. Zonder juridische kennis verlies u al snel het overzicht in het woud van wet- en regelgeving. Door een bouwrecht advocaat in de arm te nemen kan u een hoop tijd en geld schelen.

Bouwrecht advocaat

Heeft u een vraag, juridisch geschil of wilt u andere zaken met betrekking tot het bouwrecht toetsen? Bouwrecht advocaten zijn op de hoogte van de huidige wet- en regelgeving en hebben zich gespecialiseerd in dit complexe rechtsgebied.